Έθιμα του Μεγάρου

1:49 μ.μ. Varvatos Nikos 0 Comments

Το Μέγαρο είναι ένα από τα χωριά που έχει διατηρήσει σχεδόν αναλλοίωτες τις παραδόσεις του. Οι κάτοικοι συνεχίζουν να τηρούν και να ενδιαφέρονται για όλες τις πατροπαράδοτες συνήθειες.

Αυτό κυρίως φαίνεται τα Χριστούγεννα αφού τα παιδιά του χωρίου πηγαίνουν για κάλαντα (η κολλιντα) λέγοντας το παραδοσιακό τραγούδι συνήθως και ξεκινά να πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι τα μεσάνυχτα της παραμονής των Χριστουγέννων. Άλλο ένα έθιμο που γίνεται είναι τα λουκατσαρια, οπού άτομα συνήθως νεαρής ηλικίας υποδέχονται την νέα χρόνια ντυμένοι καπεταναίοι ξεκινώντας από την πλατεία και έπειτα περνώντας από κάθε σπίτι του χωριού. Αναφέροντας τα έθιμα του χωριού δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τον φανό που γίνεται τις αποκριές με τους χωριανούς να είναι μαζεμένοι γύρω από μια μεγάλη φωτιά στην πλατεία με άφθονο κρασί και φαγητά (προσφορά συνήθως τους συλλόγου) και αποκριάτικα τραγουδια.Κάθε χρονιά την Μεγάλη Πέμπτη τα παιδιά πηγαίνουν για να τραγουδήσουν την χελιδόνα από σπίτι σε σπίτι αφιλοκερδώς.

Τα πανηγύρια είναι αρκετά. Αρχίζουν στις 9 Μαΐου με τον εορτασμό της επιστροφής των κτηνοτρόφων από τα χειμαδιά με γλέντι έξω από την εκκλησία του Αγ. Χριστόφορου με χορό και δωρεά των πρώτων αρνιών από τους κτηνοτρόφους.
Τριήμερο πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου στην πλατεία του χωριού και στο τέλος Αυγούστου πολιτιστικές βραδιές με χορό και παραδοσιακά τραγούδια.