Λουκατσάρια

10:02 π.μ. Varvatos Nikos 0 Comments

Την πρώτη μέρα του νέου έτους γίνονται τα Λουκατσαρια (Ρουγκατσαρια). Μετά την εκκλησιαστική λειτουργιά της πρωτοχρονιάς ομάδα νέων ντύνονται και περιμένουν τους άνδρες του χωριού έξω από την εκκλησία στην πλατεια.

Πρωτοχρονιά  (1976)

Ενας από τα παιδιά είναι ντυμένος νύφη ο άλλος γαμπρός και όλοι οι υπόλοιποι είναι ντυμένοι καπεταναίοι με φουστανέλες και κραταν κλουτσες(γκλίτσες). Το έθιμο έχει ως εξής :Άνδρες του χωριού προσπαθούν να κλέψουν την νύφη και οι καπεταναίοι προσπαθούν να γυρίσουν την νύφη στον γαμπρό μαζί με τον άνδρα που την έκλεψε. Μετά αστειευόμενοι τον χτυπαν με την τσομπανικα και του τραγουδούν

«Για βαλε το χεράκι σου στην αργυρή σου τσέπη
αν έχεις γρόσια δωσ μας τα
φλουριά μην τα λυπάσαι
αν έχεις και μονογροσα κέρνα τα παλικάρια»









Πρωτοχρονιά  (2009)

Μετά τα Λουκατσαρια συνεχίζουν σ όλο το χωριό και σε κάθε σπίτι λεν το τραγούδι της Πρωτοχρονιάςόμως κάνοντας μικρές αλλαγές ανάλογα με τον σπιτονοικοκύρη(π.χ. αν έχουν ξενιτεμενους,αν υπάρχουν ανύπαντρα αγορια,αν είναι ο δάσκαλος η ο γραμματέας του χωριου,αν είναι βοσκοι,αν έχουν μοναχοπαιδα) βέβαια τα τελευταία χρόνια τα περισσότερα έχουν παραληφτεί και κυρίως η παραλλαγή που κάνουν είναι όταν ένα σπίτι έχει ξενιτεμένους.









You Might Also Like