Γεωγραφικές πληροφορίες

1:50 μ.μ. Varvatos Nikos 0 Comments

 To χωριό ανήκει στον Ν. Γρεβενών.Από τη δυτική πλευρά στο βάθος διακρίνονται οι πανύψηλες βουνοκορφές της Βόρειας Πίνδου, της μεγαλύτερης οροσειράς της Ελλάδας και από τη Βόρεια πλευρά προβάλλει το όρος Βοΐο με τα μικρά και μεγάλα δάση οξιάς και βελανιδιάς που με τις άπειρες φθινοπωρινές αποχρώσεις τους ζωγραφίζουν ένα μαγευτικό τοπίο.
Πολύ θεαματικό είναι το τοπίο από τις κορυφές «Μοναχός δέντρος» (1.135 μ.) 6 χλμ Δ-ΝΔ, όπου υπάρχει δρυόδασος και άρκενθος και «Τζαμί» (1.175 μ.) 5 χλμ ΒΔ, με την ίδια σχεδόν χλωρίδα. Σύμφωνα με την παράδοση σ' αυτή τη θέση είχαν κατασκευάσει οι Τούρκοι ένα Τζαμί (εξ ου και το όνομα) επί Αλή Πασά, αφού καταστράφηκε ο οικισμός Νιδρούζι. Η κορυφή «Βερβένας» (1.190 μ.) 5.5 χλμ ΒΔ πήρε το όνομά της από κάποιον κλέφτη που σκοτώθηκε εδώ. Πλαισιώνεται από δρύες και άρκενθο. Ωραία θέα υπάρχει και από τις τοποθεσίες «Ορόσημα» (1.000 μ.) 2 χλμ Β και «Πύργος» 500 μ. από το χωριό Ανάμεσα στο Μέγαρο και στο Κάστρο υπάρχει αυτό το πανέμορφο γεφύρι. Οι ιστορίες λένε πως το γεφύρι χτίσθηκε πριν 300 περίπου χρόνια από κατοίκους του Μεγάρου για να βοηθά στην επικοινωνία των δυο χωριών. Βρίσκεται μέσα σε πλούσια βλάστηση και το πλάτος του είναι 3 μέτρα με το μήκος του να φτάνει τα 25 περίπου μέτρα .Από τη θέση «Κούφαλος» ξεκινάει ένα μικρό ποτάμι που ενώνεται με τα αντίστοιχα του «Αγίου Κοσμά» και των «Εκκλησιών» και καταλήγουν όλα μαζί στον ποταμό Γρεβενίτη.


Τον περιποιημένο οικισμό του Μεγάρου ομορφαίνουν ακόμα περισσότερο οι παλιές πέτρινες βρύσες του, όπως είναι το «Τρανό πηγάδι» (1970), η «Αλσίτσια» (1990), η βρύση του Αγ. Αθανασίου κοντά στην ομώνυμη εκκλησία, η «Στράτινα», η «βρύση τ' Γιώργη» στην είσοδο του χωριού και η «Μπάρα». 300 μ. Α βρίσκεται η τσιμεντένια βρύση «Σιάχος» και 300 μ. Ν η σύγχρονη βρύση «Κισμές».